De 6 vormen van Wing Chun

Het Wing Chun bevat drie ongewapende vormen, twee gewapende vormen en een dummy vorm. De gewapende vormen zijn de stokvorm, met een houten stok die iets langer is dan de eigen lichaamslengte, en de vlindermesvorm. Deze vormen zijn geen schijngevechten, maar bevatten alle bewegingen waaruit het Wing Chun bestaat.

 • Ongewapend:
  • Siu Lim Tao
  • Cham Kiu
  • Biu Gi
 • Gewapend:
  • Stokvorm
  • Vlindermesvorm
 • Dummyvorm

Siu Lim Tao

Men begint met de eerste vorm, de Siu Lim Tao. Dit is tevens de meest belangrijke vorm van het Wing Chun Kung Fu. Het is de basis, en wordt ook wel de bibliotheek van het Wing Chun Kung Fu genoemd.

De Siu Lim Tao is de basis van het Wing Chun Kung Fu systeem. Het leerproces van Wing Chun Kung Fu kan worden vergeleken met het groeiproces van het zaadje van een boom. Je mag aannemen dat alle zaadjes kunnen uitgroeien tot een volledig ontwikkelde boom. Dit hangt af van hoe goed het zaadje de juiste hoeveelheden zonlicht, water en voedingsstoffen toegediend krijgt. Hoeveel het zaadje toegediend krijgt in het begin van het groeiproces zal bepalen of het zaadje zich volledig zal ontwikkelen. De vergelijking is duidelijk: Omdat de Siu Lim Tao de basis is van het Wing Chun, zal men die volledig moeten begrijpen voordat verder kan worden gegaan met de tweede vorm. Het begrijpen van de eerste vorm is absoluut belangrijk om je maximaal te kunnen ontwikkelen in het Wing Chun Kung Fu systeem.

Om de Siu Lim Tao te begrijpen moet men alle technieken en hun doelstellingen leren. Dat is de reden waarom alle technieken heel gedetailleerd zullen worden uitgelegd. De Siu Lim Tao is niet alleen de basis van het Wing Chun systeem maar het is ook het woordenboek van het hele systeem. De Siu Lim Tao herinnert ons eraan hoe alle technieken moeten worden uitgevoerd. In latere stadia in het Wing Chun systeem kunnen twee of drie technieken gecombineerd worden tot een techniek, zoals in de tweede vorm.

In het begin wordt de Siu Lim Tao langzaam en zonder kracht geoefend. Later als alle technieken in de goede volgorde zijn onthouden, begint men te letten op de momenten waar kracht wordt gebruikt. Wing Chun is het ene moment heel breekbaar en voorzichtig en het volgende moment heel hard. Dit heeft te maken met balans, zoals in Ying en Yang. Het eerste gedeelte van de eerste vorm wordt langzaam uitgevoerd met veel innerlijke kracht tijdens de technieken. Als een techniek klaar is dan is er een rustpunt, een moment van totale rust. Het tweede gedeelte wordt uitgevoerd met snelle handelingen en de technieken hebben de kracht allemaal naar een punt gericht. Het principe is heel specifiek voor het hele Wing Chun systeem. Door je aan deze principes te houden ben je heel economisch met je kracht.

108 helden

De Siu Lim Tao bestaat uit 108 bewegingen. Het nummer 108 is gebasseerd op de legende van 108 helden die streden tegen corrupte heersers tijdens de Song dynastie. De Shao Lin tempel, de geboorte plaats van het Wing Chun Kung Fu, werd verboden en vernietigd tijdens de Qing dynastie (1644-1911 na Chr.). In deze periode, na de vernietiging van de Shao Lin tempel, toen het Wing Chun systeem zich ontwikkelde, herinnerde men de mensen aan de vaderlandsliefde die zo levendig aanwezig was bij de 108 helden tijdens de voorafgaande oppermacht van de Manchu, tijdens de Ming dynastie. De Siu Lim Tao bestaat uit 108 bewegingen om de 108 helden de eren, die allemaal stierven tijdens hun poging om in opstand te komen tegen hun verdorven onderdrukkers.

Dummy

De dummy vorm wordt beoefend op een houten pop van circa 1,40 meter hoog met drie armen en één been. Op deze dummy kan men in vastgestelde vorm 108 bewegingen trainen met als doel het harden van de armen in stand-, stijl- en principetraining. Ook biedt het de mogelijkheid om zonder partner te trainen. Aangezien een dummy echter een kostbaar is, is er ook een levende dummy, waarbij een partner de rol van de dummy aanneemt.

Chi Sao

Een oefening waarbij twee tegenstanders voortdurend met elkaars armen contact houden en zowel aanvallende als verdedigende technieken uitvoeren. Het beoefenen van Chi Sao voert de reactiesnelheid en het reflexmatig handelen op en het geeft gevoel voor richting en kracht van de bewegingen van de tegenstander.
Het trainen van het onbewust handelen is hierbij essentieel. Hier volgt uit dat er geen plaats is voor overbodige bewegingen. Dansbewegingen, sierlijke sprongen en spectaculaire flick flacks komen in het repertoire niet voor. Wing Chun is voor de nadenkende mens, brute kracht wordt nooit toegepast.