Kun Tao

Kun Tao maakt veel gebruik van rondgaande bewegingen. Kenmerkend voor Kun Tao is het wegstappen uit de aanvalslijn en de explosieve reactie op een aanval door een salvo van tegenaanvallen op kwetsbare punten van de tegenstander.

Historie

Over de oorsprong van Kun Tao als gevechtskunst wordt verschillend gesproken.

Het Kun Tao dat wij beoefenen heeft zijn wortels in het voormalig Nederlands-Indië (huidig Indonesië). De van oorsprong Chinese immigranten beoefenden deze gevechtskunst in besloten gemeenschap. Van generatie op generatie werd het Kun Tao overgeërfd. Vooralsnog gebeurde dit alleen binnen de Chinese gemeenschap. In de loop der tijd werden ook “buitenstaanders” toegelaten tot deze gemeenschap en werd het Kun Tao over een breder publiek verspreid.

De Indisch-Nederlanders behoorden ook tot deze groep. In het oud Nederlands-Indië werd ook de martial art Pencak Silat (spreek uit pentjak silat) beoefend. Het Kun Tao dat wij beoefenen heeft zijn oorsprong in het voormalig Nederlands- Indië en heeft duidelijk invloeden van het Pencak Silat in zich, waarmee de stijl in het verleden waarschijnlijk is vermengd. Vanuit dit perspectief zal de training ook diverse aspecten bevatten die in het Pencak Silat terug te vinden zijn.

Kun Tao versus Wing Chun

In tegenstelling tot het Wing Chun, dat wij in de school beoefenen, is Kun Tao veel beweeglijker.
Daar waar het Wing Chun gebruik maakt van korte directe bewegingen en waar de “overbodige” sierlijke bewegingen zijn weggelaten, laat het Kun Tao een veel dynamischer beeld zien. Dit zegt echter niets over het goed of beter van één van deze stijlen.

Het Wing Chun is een effectieve en relatief snel te leren stijl. Deze stijl is zeer doeltreffend en uitermate geschikt voor personen die niet beschikken over excessieve kracht. Wing Chun is voor zowel vrouwen als mannen geschikt. Zeker voor kinderen is het een zeer aanbevelenswaardige stijl om kennis te maken met de martial arts. Wing Chun moet daarmee echter niet worden onderschat. Het wordt ook onderwezen bij diverse politie korpsen en arrestatieteams(wereldwijd) en bij verschillende strijdkrachten.

Kenmerken en technieken

Kun Tao is meer gebaseerd op de klassieke stijlen van het Kung Fu. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van rondgaande bewegingen. Kenmerkend voor Kun Tao is het wegstappen uit de aanvalslijn en de explosieve reactie op een aanval door een salvo van tegenaanvallen op kwetsbare punten van de tegenstander. Kun Tao maakt gebruik van acupunctuur- of acupressuurpunten van het menselijk lichaam. Het vereist een uiterste concentratie en discipline om zover te komen dat acupunctuurpunten op een juiste manier worden gemanipuleerd. Manipulatie van één tot meerdere acupunctuurpunten kan leiden tijdelijke uitschakeling van lichamelijke functies en mobiliteit.

Het verkeerd gebruik van Kun Tao en de manipulatie van acupunctuurpunten kan echter ook leiden tot lichamelijke verlamming en zelfs overlijden. In onze training zal om deze reden ook zéér beperkt tot geen punctaties op vitale punten worden toegepast. Daar waar het wel wordt onderwezen zal dit slechts op ongevaarlijke punten zijn. Dit neemt niet weg dat de bewegingen of technieken gewoon kunnen worden uitgevoerd, maar dan met “open hand”.

Kun Tao heeft zowel lage als hoge bewegingen. Het “voetenwerk” is de basis van iedere techniek. In de training zal ook veel aandacht worden besteed aan het “lopen”.

Trainingen

Het leren van Kun Tao gevechtstechnieken gebaseerd op demonstratie en navolging. Dit houdt in dat de technieken worden voorgedaan door de instructeurs waarna de leerlingen paarsgewijs de technieken nadoen. Hierbij zal één van de twee instructeurs een aanval inzetten en de andere zich hiertegen verdedigen gecombineerd met een tegenaanval. Daarna krijgen de leerlingen de kans om deze technieken te oefenen onder begeleiding van de instructeur. De oefeningen worden per koppel beurtelings uitgevoerd.

De instructeurs lopen door de klas en zullen daar waar nodig vragen beantwoorden, uitleg geven en aanpassingen aanbrengen in de uitvoering van de oefeningen. Na een aantal keren één oefening te hebben uitgevoerd worden een vervolg op de oefening gegeven. Gemiddeld zullen er vier tot vijf technieken worden behandeld per les.

Willekeurige Kun Tao les:

Materialen voor leden

De materiaalcommissie verzorgt de materialen die benodigd zijn voor de Kun Tao trainingen. Ook verzorgen zij het tenue en de uitrustingstukken voor de leden. Van alle leden wordt verwacht dat zij uiterlijk drie maanden na het begin van hun lidmaatschap de standaardset aangeschaft hebben. Er wordt getraind op zaalsportschoenen (die de leden zelf moeten aanschaffen).

Standaardset Kun Tao

De standaardset Kun Tao bestaat uit:

  • Kun Tao jas, zwart met rode kraagrand, maat 160/170/180/190/200/210
  • Kun Tao broek, zwart, maat 120/140/160/170/180/190/200/210
  • T-shirt, zwart met logo, maat S/M/L/XL

Additionele artikelen

De volgende artikelen kunnen ook worden aangeschaft:

  • Bitje
  • Kung Fu schoentjes
  • Joggingpak, zwart met logo
  • Tas met logo