Sanda kickboksen


IMG_5538_1600x1067

Sanda kickboksen is een wedstrijdvorm voor verschillende Kung Fu stijlen.

Sanda kickboksen oftewel Chinees kickboksen is een wedstrijdvorm die in China door verschillende Kung Fu stijlen wordt beoefend. Ook in Nederland is Sanda in opkomst. Soms wordt ook de naam Sanshou gebruikt. Het verschilt met name van Thai boksen door de worpen (take-downs).

Wedstrijdgericht

Gekleed met hoofd-, borst-, scheen- en voetbeschermers, 10 of 12 oz. handschoenen, tok en bitje vechten de deelnemers op het 60 cm hoge wedstrijdpodium (Lei Tai) van acht bij acht meter, omgeven door matten. Het doel is te winnen door een K.O. (knock-out) of om zoveel mogelijk punten te scoren door de tegenstander te stoten, trappen of onderuit te werpen/vegen.

Als je echter vier keer van het podium wordt afgewerkt, geld dit als een K.O. Deze regel is een echo uit de tijd dat er vaak op leven en dood werd gevochten op berghellingen en verhoogde platvorms. Aan deze eeuwenoude vorm van competitie kwam pas in de twintigste eeuw een einde.

Puntentoekenning en andere regels staan in het Sanda-wedstrijdreglement.

Trainingen

Naast het normale Sanda kickboksen doet onze school ook mee aan Sanda wedstrijden zonder bescherming, ook wel Sanda-X of Kung Fu-X genoemd.
Tijdens de lessen worden regelmatig technieken uit het Mixed Martial Arts (MMA) geoefend.
Sandavechters dragen een wedstrijdtenue met beschermingen, zie het materiaaloverzicht.